RECOMANDĂRI

Ghid de întreținere

-1-

Anvelopa este singurul element de contact dintre vehicul si sol, motiv pentru care acesta are o influenta decisiva asupra sigurantei utilizatorilor, precum si a marfurilor transportate. Asigurati o presiune optima pentru a garanta transportul in siguranta, pentru a face economii de carburant si pentru a spori durata de viata a anvelopelor.

De-a lungul timpului, presiunea din anvelopa scade in mod natural; consultati comerciantul pentru a verifica presiunea din anvelope la intervale regulate.

Respectati intotdeauna presiunea recomandata de proiectant sau fabricant. Presiunea trebuie sa fie adaptata intotdeauna la incarcatura si utilizare.

Influenta presiunii asupra duratei de viata

pressiongonflage_01

Sursa interna Michelin

Influenta presiunii asupra consumului de combustibil

S-a demonstrat ca presiunea din anvelopele camionului influenteaza consumul de combustibil!

pression
L-influence-de-la-pression-sur-le-cout-d-usage

Sursa interna Michelin

Aici gasiti recomandari pentru intretinerea anvelopelor pentru camioane de marfa, care va vor permite sa circulati in deplina siguranta si sa le prelungiti durata de viata.

Sfaturi pentru intretinerea anvelopelor MICHELIN pentru camioane

  • Verificati la intervale regulate anvelopele MICHELIN pentru a descoperi eventualele forme de uzura neregulata si/sau avarii.
  • Verificati cuplul de strangere al rotilor conform recomandarilor fabricantului vehiculului sau osiei.
  • Asigurati examinarea in detaliu (interna, externa) de catre un expert in anvelope a tuturor perforatiilor, taieturilor, deformarilor vizibile la nivelul benzii de rulare, al flancurilor sau al zonei de prindere a anvelopei. La fel si in cazul oricarei deteriorari a jantei.

Nu reutilizati niciodata anvelopele daca acestea prezinta avarii precum:

  • baza talonului este deformata sau vizibila,
  • s-au desprins straturi de cauciuc sau brekere,
  • au aparut deteriorari din cauza unor substante uleioase sau corozive,
  • apar dungi sau zone de abraziune ale straturilor interioare consecutive in momentul rularii cu presiune insuficienta pentru incarcatura transportata.

La fiecare verificare a vehiculului, asigurati-va ca este in perfecta stare capacelul valvei. Daca aveti indoieli, inlocuiti-l.

Durata de viata a produselor

Anvelopele contin diverse tipuri de materiale si componente pe baza de cauciuc, proprietatile acestora fiind esentiale pentru buna functionare a anvelopei.

Aceste proprietati se modifica in timp.

Evolutia proprietatilor anvelopei depinde de numerosi factori, precum

  • conditiile meteo,
  • conditiile de depozitare a anvelopelor: temperatura, umiditate, pozitie etc.
  • conditiile de utilizare: sarcina, viteza, presiune, avarii aparute din cauza starii drumurilor etc.

Din cauza variatiei existente la nivelul acestor factori care influenteaza evolutia proprietatilor anvelopei, durata de viata a anvelopelor nu poate fi estimata cu exactitate. Din acest motiv, pe langa verificarile regulate ale utilizatorului recomandam verificarea anvelopelor la intervale regulate de un expert. Aceste verificari trebuie sa aiba loc cel putin o data pe an, la 5 ani sau mai mult de la data instalarii sau de la 8-10 ani de la data fabricatiei.